duminică, 1 mai 2011

De la Masanobu Fukuoka la Guerrila Gardening

-Articol preluat de pe Milkwood permaculture:

In conceptului de Seebals este inglobata poezia unei viziuni de o imensă simplitate. Înveliţi o sămânţă (sau mai multe) într-un strat protector de argilă,
formând o minge de seminţe. Distribuiţi aceste mingii de-a lungul câmpului, fără să va faceţi probleme dacă este ziua sau chiar luna potrivită pentru a "semăna". Protejată de insecte, păsări, căldură şi lumina soarelui, mingiuţele noastre se vor activa cu prilejul unei ploi ce va aduce destulă apă pentru a pătrunde prin învelişul de argilă pentru a face seminţele să germineze.Şi asta e!



Dar asta nu e tot:
Haideţi să dezvoltăm ideea: adăugaţi compost în argilă. Acum aveţi ceva care să dea un start mai bun acelor seminţe după germinare. Adăugaţi şi mai multe elemente nutritive în Seedbals. Pentru unele situaţii e şi mai bine.
Adăugaţi mai mult de o singură sămânţă. Seminţe diferite. Seminţe compatibile. Aveţi acum plante companion. Bombe de seminţe, de mărimea unei mandarine,
care conţin începutul unui câmp de flori sălbatice sau al unei cărari inierbate sau un mănunchi de leguminoase ce îmbunătăţesc solul. Acum vorbim deja de o revoluţie.
Seedbals au fost introduse de Masanobu Fukuoka, ca parte a experimentelor sale de agricultură non-invazivă, la ferma sa familială din Japonia. Considerat părintele permaculturii în Japonia, Fukuoka a practicat un sistem agricol pe care el l-a numit “agricultura-prin-neintervenţie” -  un sistem agricol aproape pasiv, în care intervenţia omului este limitată cât mai mult posibil. Ca parte a sistemului sau de cultivare, Fukuoka folosea o combinaţie de argilă mărunţită, compost fin şi seminţe şi unelte simple – mai multe site – pentru a face mii de seedbals în fiecare an.
Fukuoka spunea despre aceste seedbals ca fiecare sunt “un mic univers în sine”. Teoria şi metoda sa sunt descrise pe larg în micul său manifest – One straw revolution – pe care o puteţi găsi în limba română la acest link.

Frumuseţea acestei metode a seebals-urilor este dată nu numai de modul simplu şi economic de producţie, ci şi de faptul că producerea seeballs-urilor poate fi folosită ca un fel de selecţie naturală amplificată...
Natura este cea care are ultimul cuvânt, ea decide ce şi unde va creşte, dar, dacă condiţiile dintr-un anmit loc sunt cele potrivite, atunci aveţi o recoltă. Sau un petec de copaci-pionier cu creştere reapidă, sau o pajişte.

Aveţi neovoie de răbdare pentru această metodă – numiţi-o semănare sub acoperire. Seminţele pot germina săptămâna viitoare sau primavara viitoare. Sau pot să nu germineze deloc. Aşteptaţi şi veţi vedea. Şi, între timp, faceţi mai multe seedballs şi semănaţi şi în altă parte!
Selecţia seminţelor este, bineînţeles, un factor fundamental în această metodă. Gândiţi-vă că rolul vostru este doar de a răspândi seedbals-urile, apoi seminţele vor fi pe cont propriu. Cu cât alegeţi plante mai rezistente şi  mai adaptate la condiţiile de mediu, cu atât şansa de succes este mai mare.  Aici, la Milkwood, folosim de obicei un amestec complex de seminţe de salcâm şi alţi copaci ce fixează azotul, împreună cu plante acoperitoare de sol şi cu ierburi native perene. Apoi distribuim aceste seedballs-uri de lungul zonelor râpoase, şanţurilor sau acolo unde dorim să înfiinţăm viitoarele perdele de protecţie.

Astfel,  putem “planta” mii de pomi într-o zi, în condiţii nefavorabile şi lăsa Natura să îşi urmeze cursul.

Fukuoka e cel care a facut să se rostogolească bulgărele-de-seminţe, iar de atunci mulţi alţii şi-au vârât mâinile în pământ, producând bulgări-de-seminţe, bombe-de-seminţe, grenade-de-seminţe şi alte gogoloaie de argilă şi pământ botezate războinic.  
Trecând de la rural la urban, migiile şi bombele de seminţe s-au impus definitiv în domeniul grădinăritului de guerilă.
O acţiune de guerrila gardening. Inainte si dupa.


Dacă comunitatea voastră nu are una, este probabil timpul să porniţi un grup de plantatori de guerilă, ceea ce este deopotrivă un mod frumos de a vă petrece timpul şi un mod de a creşte siguranţa alimentară. Iar un workshop pentru fabricarea seedballs-urilor poate fi un mod excelent de inaugurare.


12 comentarii:

  1. Ce aș vrea eu să văd: un clip în care protestatari mascați aruncă sedballs ca și cum ar fi cocteiluri molotov, și după aia cu viteză cum explodează vegetația acolo unde pică seeball-urile.

    Tot am asta în minte, tare aș vrea să văd așa un clip. Se pricepe cineva la video?

    RăspundețiȘtergere
  2. Explozia se face greu, tre sa iei un cadru pe minut sau asa ceva, timp de cateva saptamani sau luni din primavara pana pe vara.

    Sau sa gasesti filme cu time-laps ce arata cum creste iarba (sa nu zic pirul) salbatica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, neapărat cu time-laps. Și nu doar iarbă, ci chiar și tufișuri, arbori, etc. Vrem explozii, nu glumă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vorbit cu cineva, ar putea face o animatie. Un film cu actori e putin mai greu, dar si asta se poate face. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie musai sa stim cat mai multe despre seminte. Unele au puterea de a germina un termen foarte scurt. Altele, dimpotriva, germineaza peste 1-2 ani de la contactul cu solul. Semintele mari (ghindele, jirul, castanele) trebuie ingropate pentru a germina. Detalii, detalii, detalii...

    RăspundețiȘtergere
  6. In plimbarile noastre prin padure, am vazut multe ghinde germinate care nu fusesera ingropate decat sub stratul de frunze. Ma gandesc ca invelisul de pamant oferit de seedbals e de ajuns pentru germinare.
    Sa nu uitam ca aceasta tehnica asigura si o selectie naturala. Cu cat mai multe seedballs-uri, cu atat mai mare "baza de selectie".

    RăspundețiȘtergere
  7. Exceptionala ideie!Unde a ajuns omul care sa indepartat de la natura ca sa nu stie aceste lucruri...stramosii nostrii sigur stiau asta.
    Azi am invatat ceva:)
    Am acasa doua pungi de seminte de catina,si le am pastrat sa le arunc in padure sa germineze..Acun insa stiu cum trebuie sa fac asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Intrebare:am niste samanta de catina si nu stiu daca acum in Octombrie poate fi insamantata asa cu bilute.As vrea sa organizez acum o actiune de acest fel,la padure sa las niste bile cu seminte de catina.Se poate acum?
    plus ce alte plante se pot insamanta acum?

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi cer scuze ca raspund asa tarziu, dar nu avem acces la net.
    Eu cred ca merge si cu catina. Cred ca, tinute in invelisul de argila si compost, lasate in conditiile naturale, majoritatea semintelor vor incolti. Înmultirea prin seminte este foarte simpla însa are dezavantajul ca se obtine un material foarte neuniform. Plantele obtinute din seminte intra pe rod abia în anii 4-5 de la însamântare. Se recomanda de aceea sa se foloseasca numai în lucrarile de selectie.
    Si cred ca nici acum nu e tarziu, avand in vedere cat e de cald.Poti incerca macar pe o parcela mica, experimental.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,

    acum eu cer scuze ca de atata timp nu am intrat aici :).Nu stiam ca mi sa raspuns si de asta crezand ca nu mi se raspunde nu am mai intrat.
    Acum pe facebook am organizat un eveniment intitulat:Sa ingrijim padurea aurul verde al planetei.
    E public se poate vedea.
    Si doresc ca cei prezenti ,duminica asta sa vina si pe langa celelalte lucruri propuse sa se faca si o actiune de acest fel.
    Am si pus acest articol ca sursa de informatie peretele paginii eveniment.
    Multumesc de incurajari,in padurea Faget din Cluj este un loc ideal pentru catina.

    RăspundețiȘtergere